Fabian Raw

INSTAGRAM & SNAP: venjar

Den fremmede - en gjest og en vert

 • Publisert: 10.04.2017, 18:19
 • Kategori: Kunst
 • Det skjer mye i min hverdag og til tider så mye at jeg ikke får tid til å blogge. 

  Påsken er en spesiell tid for meg, og den kommer alltid uventet. De siste 10 årene har jeg tilbragt påsken i byen med få unntak, og jeg har aldri klaget på det. For det er noe med den stillheten og roen som ligger over Oslo gjennom denne tiden, hvor solen står høyere enn på lenge. Gatene blir bredere av alle bilene som er på vei til fjells eller som blir tauet bort fordi gatene skal renses for vinter og grus. 


  Friends discussing timepieces
   

  I går slo deg meg litt hvordan folk styrer og ordner i påsken. Hvordan så mange planlegger og samles i hytteområder og har en festtradisjon som kan minne en del om russetiden. Det er denne kollektive festingen jeg aldri egentlig har vært en del av, og jeg har jo innsett at det er noe jeg har ubevisst valgt meg bort ifra. Ved å gå mer i dybden av meg selv og gå litt mer min egen vei, gjør at man avskrekker mange av de som lever mer i bredden.

  Jeg gråt litt, fordi jeg plutselig følte meg alene og utenfor. Etter å ha tenkt meg godt om, så vet jeg hvor jeg befinner meg, og jeg er på vei et sted. Jeg står ikke stille, eller fast noe sted.

  Dypet har alltid vært en frykt for mennesket - det ukjente som er både skremmende og spennende samtidig. Våre primitive forfedre som levde bak murer, fanget eller drepte fremmede i frykt for at det skulle kontaminere det klanen eller gruppen hadde trodd på og bygd opp av verdier. Etterhvert som kulturer utviklet mer samhold og den fremmede gikk fra å være fiende til å bli et sendebud og en utsending. Man tok de den fremmede inn, og etter rituell renselse ble de tatt inn som en underviser, som lærer bort og projiserer ny energi. På latin er fremmed hostis, som betyr både "gjest" og "vert", roten til dette ordet er gjestfrihet.

   

  "If a man be gracious and courteous to strangers, it shows he is a citizen of the world, and that his heart is no island cut off from other lands, but a continent that joins to them" - Francis Bacon

  Heldigvis kan man jo si, er vi kommet lengre enn dette, men samtidig har mange av oss en viss naturlig frykt og skepsis til det som ikke er familiært. Jeg har en god venn som er langt dypere enn meg, i både kunnskap og intellekt. Dette skremmer mange, fordi de ofte er redd for å ikke ha noe vettugt å si, fordi de kanskje føler seg dumme, eller synes han er dum fordi han gidder å bruke tid på å analysere alt mulig.

  Men kunnskap burde ingen frykte. 

  Fritt sinn og åpenhet til de rundt deg, og spesielt det fremmede, vil utvikle deg og de rundt deg. Men får du lite tilbake, så er det nok ikke verdt å gi noe mer enn det du allerede har gjort. Speil deg i det ukjente, det vil kunne ofte gi deg noe.

  Nå skal jeg nyte påskesolen med dama og gjøre bypåsken bedre enn noen gang 

   

 • Publisert: 10.04.2017, 18:19
 • Kategori: Kunst
 • 0 kommentarer
 • Spre kunsten sosialt!

 • Publisert: 29.03.2017, 21:45
 • Kategori: Kunst
 • Jeg var ikke gammel første gang min mor dro meg med på kunstutstillinger. Hennie Onstad og Astrup Fearnley vil alltid være en del av barndommen min. Jeg drømte meg bort i det abstrakte og det konkrete, i Jeff Koons sin pop-art, Liza Lou sine tålmodige, metikuløst fremførte perleverden til Damien Hirst sine kontroversielle verker. Heldig føler jeg meg nå, som fikk så mye inspirasjon og kreativ input, alene med påvirkning fra min mor og i senere tid gjennom å assistere og jobbe tett på med en kunster og fotograf.

  IMG_9540.jpg
  Woman in deep contemplation

  Hadde jeg vokst opp annerledes, ville jeg nok ikke hadde dette perspektivet eller interessen for kunst i seg selv. Det er lett å få et ganske pretensiøst og elitistisk bilde av kunstverdenen, mye fordi kunst blir mindre og mindre definerbart og det oppstår nye kunstformer i samtiden. Det er ikke altfor lenge siden billedkunst var det eneste som var definert som kunst hvor grunnlaget var begrenset innenfor en ramme.

  Etter at innovatører brøt med det tradisjonelle (noe som må til for at noe skal gå fremover) har kunsten blitt friere og åpnet seg for et mye større og bredere publikum. Det har blitt mer en trend og tar del i offentlige rom, ute på gaten, på venues og events eller private fester gjennom performance art og installasjonskunst.

  Men hvordan får alle vite om dette?

  Det sterkeste virkemiddelet er definitivt gjennom sosiale medier, og ikke minst gjennom WoM(Aalen, Ida 2015). Det handler om hvor og hvordan produserte verket eksponeres. Gjennom sosiale medier, direkte fra merkevaren/leverandøren selv eller via venner(WoM). Sosiale medier kan være effektivt, men faktumet at folk stoler mer på venner og bekjente gjør dette mer håndfast.

  IMG_9562.jpg
  Men in deep conversation

  Promoter gjennom de som når frem til mange, som folk stoler på. Bloggere er både et sosialt medium og en WoM. Tusenvis av mennesker i forskjellige aldersgrupper stoler på bloggeren sine uttalelser og lar seg lettere motivere og inspirere via en person de allerede føler de kjenner. Ingenting kan lede tilbake til galleriets rykte og renommé (om det skulle skremme noen) samtidig som tusenvis vil allikevel bli informert. Og ikke minst, ta med vennene dine, og be de ta med seg en venn og dra de med på vernissage(galleriåpninger). Det er nesten alltid free drinks(nordmenn elsker jo alkohol) og det en utrolig unik måte å møte mennesker innen kunst og den kreative bransjen på gjennom uformell, enkel sosialisering. Kunsten og det sosiale samspillet skaper en helt egen stemning, hvor man kan dele perspektiver og kunnskap i relasjon til kunsten; og den utrolige verden vi lever i.

 • Publisert: 29.03.2017, 21:45
 • Kategori: Kunst
 • 6 kommentarer
 • hits